top of page
_edited_edited.jpg

Τα φανάρια ή φανοί του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Σπυρίδωνα της Κέρκυρας, αποτελούν ‘λειτουργικά’ φανάρια περιφοράς, που συνοδεύουν τελετή. Χρησιμοποιούνται στην περιφορά ιερών εικόνων, του Επιταφίου, Πολιούχων Αγίων ή σε λιτανείες των λειψάνων Αγίων.

Πρόκειται για οκτώ, ξύλινα επιχρυσωμένα φανάρια περίτεχνης ξυλόγλυπτης διακόσμησης, όπου η χρονολόγηση τους τοποθετείται τον 18ο αιώνα. Το μέγεθος της ξυλόγλυπτης επιφάνειας των έργων είναι, 43 cm διάμετρος και 107 cm ύψος. Οι εργασίες συντήρησής τους διήρκησαν τέσσερις μήνες. 

Με ειδικές ενέργειες και μέσα καθαρισμού, αφαιρέθηκε το στρώμα επιχρωμάτωσης των επιφανειών και αποκαλύφθηκε το αρχικό επίπεδο δημιουργίας των έργων. Τα φανάρια έφεραν παλαιότερες επεμβάσεις και όπως αποκάλυψαν οι δοκιμές καθαρισμού, στο ανώτερο στρώμα υπήρχε χρώμα χρυσομπογιάς και σε κατώτερο, παχύ στρώμα προετοιμασίας. 

Στη συνέχεια, υλοποιήθηκαν οι κατάλληλες ενέργειες  για τη διασφάλιση και την ενίσχυση της μηχανικής συμπεριφοράς του ξύλου, καθώς με την πάροδο του χρόνου, το ξύλο υπέστη  μηχανικές καταπονήσεις. Οι μηχανικές αυτές καταπονήσεις, είχαν ως αποτέλεσμα την αποκόλληση τμημάτων, τη δημιουργία ρηγματώσεων και αλλοίωση του αρχικού σχεδίου του ξυλογλύπτου.

Ακολούθησε η αισθητική αποκατάσταση των έργων, στην οποία το εξειδικευμένο προσωπικό της ARTIS εφάρμοσε τις απαραίτητες διαδικασίες για την αποκατάστασή τους. Κατά τη διάρκεια αυτών των εργασιών, έγινε και η τοποθέτηση ειδικών υαλοπινάκων (οπαλίνα), ολοκληρώνοντας έτσι, τις ενέργειες αισθητικής ανάδειξης των ξυλόγλυπτων έργων.

Εργασίες συντήρησης πραγματοποιήθηκαν από την ARTIS Gilding & Restoring , σε ετερόκλητο σύνολο από φορητά ζωγραφικά κειμήλια, που περιελάμβανε εκκλησιαστικές εικόνες ιδιαίτερης τέχνης καθώς και ξυλόγλυπτα έργα όπως το αρτοφόριο και ο Εσταυρωμένος. 

 

Η συλλογή ανάγετε, σύμφωνα με τα τεχνοτροπικά τους χαρακτηριστικά αλλά και τις ελάχιστες επιγραφές που διατηρούνται, από τις αρχές του 18ου αιώνα, μέχρι τα μέσα του 20ου. 

 

Η εικόνα των Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης, χρονολογικά ανήκει στα τέλη του 19ου αιώνα και λειτουργεί ως θύρα στη Νότια Πύλη του Ιερού, του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου, Edirnecapu ( Πύλη Ανδριανουπόλεως) στην Κωνσταντινούπολη.

Οι Άγιοι απεικονίζονται με αυτοκρατορικά ενδύματα και στέμματα, να στηρίζουν ξύλινο σταυρό με την επιγραφή “Ι.Ν.Β.Ι.” (Ιησούς Ναζωραίος Βασιλεύς Ιουδαίων). Στον κάμπο, έχουν τοποθετηθεί φύλλα χρυσού, ενώ στο πάνω τμήμα της, εικονίζεται ο Χριστός να ευλογεί μέσα από νεφέλες.

 

Το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό της ARTIS, προέβη στις κατάλληλες ενέργειες συντήρησης του έργου, διασφαλίζοντας παράλληλα τη μηχανική του αντοχή. Αρχικά, έγινε η στερέωση της προετοιμασίας με το ξύλινο φορέα, καθώς υπήρχε κίνδυνος αποκολλήσεων. Στερέωση με τη μέθοδο του εμποτισμού, έγινε και στον ίδιο το φορέα για την εξασφάλιση της στατικής επάρκειας του ξύλου.

 

Στη συνέχεια ακολούθησε, η αφαίρεση - καθαρισμός του οξειδωμένου βερνικιού και η αισθητική αποκατάσταση της εικόνας. Τέλος, έγινε η προσθήκη του κατάλληλου βερνικιού για την καλύτερη προστασία των ζωγραφικών στρωμάτων. Διαδικασίες, οι οποίες και ολοκληρώνουν τις ενέργειες ανάδειξης του έργου.

Συντήρηση Φορητών Ξυλόγλυπτων Φαναριών

Ι.Μ.Ν. Αγίου Σπυρίδωνα | Κέρκυρα

bottom of page