Φορητή Εικόνα Αγίου Στεφάνου

Ι. Ν. Αγίου Σπυρίδωνα | Κέρκυρα

H εικόνα του Αγίου Στεφάνου βρίσκεται στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνα Κέρκυρας και χρονολογικά  τοποθετείται στον 17ο αιώνα.

Το εύρος των φθορών που είχε να αντιμετωπίσει η ομάδα των συντηρητών, ήταν μεγάλο. Η εικόνα έφερε σημαντικές απώλειες τμημάτων τόσο στο ξύλινο φορέα της όσο και στην προετοιμασία. Προσβεβλημένη από ξυλοφάγα έντομα, αλλά και λόγω των περιβαλλοντικών συνθηκών διατήρησής της, η εικόνα υπέστη σοβαρές καταπονήσεις και σταδιακή μείωση της μηχανικής της αντοχής. 

Κατά τη διάρκεια των εργασιών συντήρησης, έγινε ο καθαρισμός της ζωγραφικής επιφάνειας από τις επικαθήσεις αιθάλης, ρύπων, ενώ παράλληλα αφαιρέθηκαν και όλες οι μεταγενέστερες επεμβάσεις που υπήρχαν στο ξύλινο φορέα, αλλά και στη ζωγραφικό επιφάνεια.

Ο φορέας θωρακίστηκε και ενισχύθηκε μηχανικά, καθώς και η προετοιμασία, διότι έφερε κρακελάρισμα, ρωγματώσεις (cracking) και απώλειες τμημάτων. Στη συνέχεια, ακολούθησε η αισθητική αποκατάσταση, η οποία έγινε με σεβασμό στις αρχές της αντιστρεψιμότητας των υλικών και της συμβατότητας με την τεχνική της εικόνας, πάντα σε αρμονία με την ποιότητα του ζωγραφικού στρώματος του έργου.