Ξυλόγλυπτο Προσκυνητάρι Ημέρας

Ι.Ν. Παναγίας Κουμαριώτισσας I Κωνσταντινούπο

Ξυλόγλυπτα
Εικόνα
Τοιχογραφία
Ζωγραφικά Έργα
Μέταλλο
Ύφασμα
Λίθος
Χαρτί
Show More

Tα εκκλησιαστικά αντικείμενα, όπως είναι οι φορητές εικόνες και τα εκκλησιαστικά ξυλόγλυπτα, έχουν κατασκευαστεί για να εξυπηρετούν λατρευτικές ανάγκες μέσα στον Ορθόδοξο Ναό. Τα έργα αυτά δεν αναγνωρίζονται μόνο για το θεολογικό τους συμβολισμό, αλλά και για την ύπαρξη τους ως έργα τέχνης με καλλιτεχνική, ιστορική και αρχαιολογική αξία. 

Το εργαστήριο συντήρησης της ΑRTIS, ανέλαβε τη συντήρηση του προσκυνηταρίου Ημέρας του Ι.Ν. Παναγίας Κουμαριώτισσας στο Νεοχώρι  Κωνσταντινούπολης το 2017. Το προσκυνητάρι με διαστάσεις 235 x 53 x 70 cm, είναι μοναστηριακού τύπου τετράγωνης διατομής, με πλαϊνή συρταρωτή θήκη εναπόθεσης προσκυνηματικής εικόνας, ενώ παράλληλα φέρει στέγαστρο, ουρανό με περίτεχνη ξυλόγλυπτη στέψη.  

Αν και αποτελεί έργο του 19ου αιώνα, τα χαρακτηριστικά του δεν ήταν ιδιαίτερα εμφανή, καθώς η συνολική επιφάνειά του που ήταν επικαλυμμένη από παχύ στρώμα λαδομπογιάς αλλά και μπρουτζίνας, αλλοίωναν τη φυσιογνωμία του. 

Όπως αποκαλύφθηκε από τις δοκιμές καθαρισμού, το προσκυνητάρι έφερε επιχρυσωμένο ξυλόγλυπτο διάκοσμο με λεπτομέρειες χρωμάτων στην υπόλοιπη επιφάνειά του. Με το πέρας των εργασιών καθαρισμού, έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες για την θωράκιση και ενίσχυση του ξύλου, καθώς παρατηρήθηκε τοπικά μειωμένη μηχανική αντοχή αλλά και αρκετά σπασίματα και απώλειες.

Η διαδικασία συντήρησης, ολοκληρώθηκε με το στάδιο της αισθητικής αποκατάστασης, κατά το οποίο έγιναν χρωματικές συμπληρώσεις προς ανάδειξη του έργου. Συμπληρώσεις έγιναν τοπικά με φύλλα χρυσού και ασημιού, μια διαδικασία η οποία απαιτεί ειδική τεχνογνωσία και επιτεύχθηκε από εξειδικευμένο προσωπικό της  ΑRTIS. 

© 2020 | ARTIS | all rights reserved | Όροι χρήσης

  • Facebook Icon
  • Instagram Icon
  • Pinterest icon
espa_el.jpg

Web | Design + Development by ALPHA FORENSICS